fredag 26 september 2014

Superbloggveckans sista inlägg

Hej
Här kommer mitt sista inlägg i Företagsuniversitetes gästblogg.

Den här veckan har verkligen sprungit fram, det säger jag i och för sig nästan jämt, men den här gången menar jag det verkligen. Jag vet inte om det är gästbloggandet i sig som ökat på tempot eller om det är det faktum att det råkade sammanfalla med en annars väldigt hektisk vecka, fullt ös har det varit i alla fall.
Som ni kanske noterat så bloggar jag om livet som assistent http://perfektsidekick.blogspot.se i vanliga fall. Där delar jag med mig av livet som assistent & side-kick, jag blandar högt & lågt & försöker att få till ett inlägg i veckan. Ni får jättegärna följa min blogg.
Är ni intresserade av att veta mer om min föreläsning om hur man blir ett team med sin chef, så har Inhouse filmat ett av mina framträdanden & det hittar ni här: http://www.youtube.com/watch?v=ACt4j3-mS7M (skämskudde fram....)
Ni är också välkomna att kontakta mig på maria.gottberg@skandia.se om ni vill veta mer
Som avslutning vill jag tipsa er om det fantastiska tal underbara, begåvade Emma Watson höll inför FN för några dagar sedan. Tårar i ögonen & ett stort leende, allt på en gång. Ingen skämskudde här inte. http://www.youtube.com/watch?v=p-iFl4qhBsE

Jag önskar kommande bloggare lycka till & en härlig helg till er alla!
Mink

torsdag 25 september 2014

Jag stjäl från mig själv

Hej
IIbland lyckas man ju bättre än man förväntat sig & då gäller det att suga på karamellen länge, länge.
Så idag bjuder jag på gårdagens gästblogginlägg på Företagsuniversitets blogg för Executiva Assistenter för jag tycker att det blev så bra (självskryt - kittlar dödsskönt i kistan) & det är någonting som är viktigt men som vi kanske inte sätter ord på, vi förutsätter bara att allt ska fungera, utan någon som helst ansträngning eller tanke.
Så håll till godo, här är min text om hur man blir ett team med sin chef.
Kram Maria

**************************************************************************************
Som ni kanske läst i presentationen av mig så hade jag & min chef inte någon toppenstart på vårt samarbete. Som tur är kan vi idag titta tillbaka på den tiden & skratta åt det & jag tror att vi båda ser oss som vinnare på den resa som vi har gjort tillsammans.
Vårt första samtal var verkligen inte roligt, han tittade mig i ögonen & frågade rakt & ärligt vad jag kunde göra för honom som han inte kunde göra själv. Det uppstod en besvärande tystnad kan jag säga…
Till hans försvar kan jag säga att han kom från en mindre del av vår koncern där alla skötte sin egen del & man hjälptes åt där det behövdes & samarbetet flöt bra eftersom man visste exakt vem som gjorde vad, när & varför samt att kontoret var inte större än att man lätt kunde fånga den man behövde prata med direkt när det behövdes. Han hade dessutom aldrig haft någon assistent och hade ju just därför inte fått se och uppleva vilken positiv skillnad det kan göra när man är en hårt arbetande chef med många olika uppdrag och många direktrapporterande.
Det måste ha varit en stor kontrast att komma till huvudkontoret i Stockholm där det inte bara är många fler personer, det är även olika bolag & längre beslutsvägar.
Men hur gjorde vi då för att få till det samarbete som vi har idag & som vi båda tycker fungerar bra? Till att börja med så bestämde jag mig under det där jobbiga samtalet, att jag minsann skulle besvara hans fråga med det jag kan bäst: att leverera som assistent!
Här kommer lite tips på hur jag tror man gör det på ett riktigt bra sätt:
  • Ha tilltro till din egen förmåga - du måste vara självgående, leverera med kvalitet, göra skillnad, vara ödmjuk & samtidigt ha skinn på näsan.
  • Ha förtroende för varandra – er relation måste bygga på ömsesidigt förtroende, öppenhet, integritet, lojalitet, ansvarstagande & tydlighet.
  • Våga fråga, ifrågasätta & be om hjälp – du behöver inte kunna eller vara bäst på allt.
  • Var ärlig med vad du kan & vad du inte kan, vad du vill & vad du inte vill. Vissa av våra arbetsuppgifter kommer med jobbet, så är det för alla, men våga be om hjälp från andra när du känner att det behövs.
  • Var bättre än din chef på vissa saker & glöm inte att påminna honom/henne om det ibland.
  • Lär dig vilka som är dina styrkor, se till att lyfta dem ytterligare & fortsätt att utvecklas därifrån du är.
  • Ta reda på dina svaga sidor & jobba med dem för det som är dåligt kan alltid bli bättre. Om det är svårt, be om hjälp. Fråga om råd, be om återkoppling på ditt jobb & ditt beteende, lyssna i ditt nätverk, var nyfiken på vad du kan göra bättre eller på ett annat sätt.
  • Våga tacka ja till utmaningar, våga se dina rädslor i ögonen & låt dig utvecklas till någonting större.
  • Ha roligt på jobbet!
Idag har vi ett nära samarbete & vi kan ibland vara så synkade att vi tänker på samma sak samtidigt. Vi kompletterar varandra & han vet att jag gör det jag lovat & jag vet att han backar upp mig & står bakom de beslut jag fattar i min roll.
Naturligtvis ligger en stor del av vår framgångssaga i att vi synkar som individer och att våra respektive personligheter passar bra ihop – det är något som gäller i större eller mindre utsträckning i alla relationer. Där har vi haft tur, men en lika stor del handlar om ett medvetet och intensivt arbete med att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att vi ska kunna bli ett team och DET kan alla göra!



måndag 22 september 2014

Så har man gått & blivit gästbloggare nu också

Hej
Vilken start på veckan!
 Huvudvärken sitter som en oklädsam mössa & vädret speglar mitt humör på ett perfekt sätt. Jag tror att jag ska försöka övertala min kollega att den där idén med en härlig sprakande brasa på jobbet inte är helt fel tankesätt. Kanske inte uppskattas av säkerhets- & brandskyddsansvariga, men vi ska ju tänka utanför boxen...

Den här veckan ska jag gästblogga på Företagsuniversitets blogg för Executiva Assistenter & jag gör det enkelt för mig & lägger in det första inägget här
http://foretagsuniversitetet.se/Bloggar/Executive-Assistants

Ha en härlig vecka!

torsdag 18 september 2014

Krama dig själv ibland

Hej mina vänner!
September börjar gå mot sitt slut & den härliga doften av september & oktober börjar smyga fram på morgnarna när termometern har börjat leta sig ner mot nollstrecket i en väldig fart. Det kanske bara är jag som tycker att just de här månaderna doftar på ett särkilt sätt men det doftar höst, klar luft, fallande löv & solkysst kyla.

September & oktober är två underskattade månader enligt mig, vissa ser dem bara som transportsträcka till december men det är två månader som är värda att njuta av.
Det kan ju vara så vackert & härligt den ena dagen men mörkt, kallt & grått den andra. Passa på att njuta av solen & den klara luften de fina dagarna & när det är grått, regnigt & tråkigt; tänd ett ljus istället för att förbanna mörkret.

Det synsättet kan man även ta med sig i sin vardag, på jobbet.
Den ena dagen flyter fram som smort, vi producerar & levererar på löpande band, vi hjälper, stöttar & ser till att allting flyter på. Nästa dag är allt kaos & inget fungerar, tidschemat spricker, folk är stressade & kanske inte visar sina bästa sidor, inte du heller kanske?

När du har de där bra dagarna, ta dig tid till att njuta av dem, spara snälla kommentarer &  meddelanden i hjärtat & i en mapp i din mailbox. Ge dig själv en klapp på axeln, du är bra på ditt jobb, du är en bra kollega & en fantastisk assistent.

När de dåliga dagarna kommer, plocka fram de positiva orden, läs de glada uppmuntrande mailen, ge dig själv en kram (det går faktiskt) & kom ihåg att du är fantastisk!
Du är inte vad du gör & låt inte ett misstag eller misslyckande definiera vem du är som person. Jag är övertygad om att 29 av 30 dagar gör du ett utomordentligt jobb, med en underbar attityd & ett fantastiskt resultat så låt inte den där enda dagen förstöra resten av månaden.
Tänk på att mycket av det just du gör är det ingen annan som kan eller vågar göra.

Här kan du läsa en artikel som summerar vårt jobb på ett ganska roligt sätt





måndag 8 september 2014

Ny vecka, nya tag

Som jag skrev i mitt senaste i lägg så skulle jag på en assistentkonferens tillsammans med min chef för ett samtal om assistentrollen.
Det var ett mycket givande samtal med olika infallsvinklar på jobbet som jag gör för att underlätta hans vardag. Kort summerat: vi är beroende av varandra, att båda gör det han/hon gör bäst, att vi hela tiden delar information & att vi har 100 procents förtroende för varandra. 
På konferensen träffade jag flera härliga kollegor från helt olika företag & delar av Sverige. Det blev många bra diskussioner & jag gick därifrån med nya tankar, idéer & blivande blogginlägg. 
Förra veckan hade jag även äran att träffa & tala för en stor assistentgrupp på ett av Sveriges stora energibolag. Kloka funderingar & många frågor bjöd de på. Det är så inspirerande att träffa & samtala med kollegor. Det är fantastiskt att vidga sina vyer lite. 
Den här veckan har bara börjat & på bussen till jobbet börjar planeringen för att jag ska hinna allt jag vill & måste. Jag hoppas att ni får en härlig vecka, med andningspauser & mycket skratt. För kul måste vi ha, varje dag!