torsdag 24 april 2014

Att göra rätt saker

I nästan alla grupper finns det en eller ett par doers och en eller ett par personer som omger sig med doers. Ni vet de där personerna som gärna tar ett steg tillbaka när arbetsuppgifter ska fördelas och ansvar ska tas. Det är inte alltid samma personer som gör detta, en som är en doer i en konstellation kan vara en som tar ett steg tillbaka i en annan och det är ju bra att variera sig lite.

Dagens blogg vänder sig dock mest till dig som är en obotlig doers och ja-sägare, du som sitter där med en gigantisk arbetshög och undrar hur det kommer sig att du utför arbetsuppgifter som klart och tydligt borde ligga på någon annans skrivbord.

När man har gjort sig känd som en doer i en grupp eller organisation så är det väldigt lätt att uppgifter styrs in till den personen eftersom han/hon aldrig säger nej och alltid levererar.

Om du blir tillfrågad om en ny uppgift, fundera först igenom om:
1)      Bör det verkligen ligga på dig?
2)      Är du verkligen bäst lämpad att göra uppgiften?
3)      Vad är det för deadline och är det verkligen så bråttom som det verkar?

Jag tror att många av oss måste bli bättre på att ta på de kritiska glasögonen och fundera över dessa tre punkter innan vi tackar ja till att göra något som inte tydligt framgår att de ingår i våra arbetsuppgifter.  Vissa saker vill man kanske göra för att det är kul och då måste man kanske vara extra sträng mot sig själv innan man svarar. Ibland säger man ja för att det är jobbigt att säga nej och man vill ju vara snäll, men det är ingen snällhetstävling, glöm inte det!

Det är OK att säga nej utan att förklara sig. Om du inte har tid så har du inte PUNKT
Den enda som kan ifrågasätta vad du gör med din tid och hur du löser dina arbetsuppgifter är din chef och det är chefens ansvar att hjälpa dig att prioritera om du har för mycket.

Så frågan är: vet din chef vad du gör? Inte det? Det löser du enklast genom att se till att du har en uppdaterad arbetsbeskrivning. När du får en ny uppgift så fundera över och prata kanske med din chef om det är någonting som förväntas av dig i din roll, för då ska det in i arbetsbeskrivningen.

Minst en gång om året  ska ni se över din arbetsbeskrivning och listan över vad du faktiskt gör (gärna med ungefärlig tidsåtgång per vecka eller månad). Det är bra att få låna någon annans kritiska ögon ibland & chefens ögon är bäst här tycker jag. Dyker det sedan upp nya saker så kan du antingen själv lätt avgöra om du har kapacitet att utföra dem eller så kan din chef lättare hjälpa dig att prioritera. Kanske slutar även chefen att lämna över uppgifter till dig då han/hon ju vet hur mycket annat du ju har att göra?

Sen, när frågan kommer, så vet du om det är på ditt bord som uppgiften ska ligga eller om du enkelt, snabbt & artigt kan säga nej.
 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar